ALEXANDRA KLADI

singer - songwriter / composer / author

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η «Θεωρία της Σύγχρονης Μουσικής» απευθύνεται στους σπουδαστές όλων των μουσικών οργάνων των μοντέρνων τμημάτων και τους παρέχει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν για τη σύγχρονη θεωρία της μουσικής. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δυο μέρη, όπου κάθε ένα αντιστοιχεί σε ένα ακαδημαϊκό έτος σπουδών και καλύπτει και τα δύο έτη σπουδών της μοντέρνας θεωρίας (4 εξάμηνα), σύμφωνα με το πρόγραμμα των μοντέρνων σπουδών των ωδείων.

Η πρωτοτυπία του βιβλίου αυτού έγκειται στο ότι παρέχει στους μαθητές των μοντέρνων τμημάτων το απαραίτητο κλασικό υπόβαθρο, αλλά και στους μαθητές των κλασικών τμημάτων την ύλη της σύγχρονης θεωρίας και τη μοντέρνα σημειογραφία, που είναι τόσο σημαντική για έναν σύγχρονο μουσικό.

Στο πρώτο μέρος, αναλύονται οι βασικές έννοιες της μουσικής θεωρίας και σημειογραφίας και ο σπουδαστής εισάγεται προοδευτικά στα διαστήματα, τις κλίμακες, τα μουσικά μέτρα κ.ο.κ. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζονται οι «τρόποι» (modes) που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα και που χρησιμοποιούνται ευρέως τόσο στη Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή μουσική, όσο και (με διαφορετικό τρόπο) στην Jazz. Στη συνέχεια, επεξηγούνται πιο προηγμένες έννοιες, όπως το voicing, οι επεκτάσεις συγχορδιών, τα ασύμμετρα μέτρα κ.ο.κ. Στο τέλος του κάθε μέρους υπάρχουν γενικές ασκήσεις εφ’ όλης της ύλης, καθώς και ετήσια τεστ.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με λιτό και περιεκτικό τρόπο. Η διάρθρωσή του σε ενότητες που συμβαδίζουν με την εξέλιξη του ακαδημαϊκού έτους, το καθιστούν ιδιαιτέρως πρακτικό και εύχρηστο, ενώ το πλήθος των παραδειγμάτων και οι σωστά επιλεγμένες ασκήσεις βοηθούν τον σπουδαστή να κατανοήσει σε βάθος τις έννοιες που παρουσιάζονται.

Σκοπός του βιβλίου «Η Θεωρία της Σύγχρονης Μουσικής» είναι να μεταδοθεί η γνώση του αντικειμένου με τον πιο απλό, άμεσο και κατανοητό τρόπο.

Το βιβλίο προλογίζουν οι συνθέτες Κώστας Βαρότσης και Πέτρος Κλαμπάνης

 

ΤΟ ΣΟΛΦΕΖ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το βιβλίο «Το Σολφέζ της Σύγχρονης Μουσικής» γράφτηκε με σκοπό να εξοικειωθούν οι σπουδαστές όλων των μουσικών οργάνων και φωνητικής στη γρήγορη ανάγνωση του μουσικού κειμένου (sight reading / prima vista) και στα διάφορα μελωδικά και ρυθμικά φαινόμενα που συναντάμε τόσο στην κλασική, όσο και στη σύγχρονη μουσική.

Οι ασκήσεις εξερευνούν τις μελωδικές συμπεριφορές των μειζόνων και ελασσόνων κλιμάκων, των τρόπων, των πεντατονικών και blues κλιμάκων και όλων των μουσικών διαστημάτων. Επίσης αποκωδικοποιούν τα σύμβολα επανάληψης και τα πολύπλοκα ρυθμικά σχήματα. Οι ρυθμοί που μελετώνται είναι όλων των ειδών: απλοί, σύνθετοι, ασύμμετροι, διμερείς, τριμερείς και τετραμερείς. Οι ασκήσεις του «κινητού ντο» αποδεσμεύουν την ανάγνωση  του μουσικού κειμένου από την αντίληψη μιας διαδοχής φθόγγων συγκεκριμένου τονικού ύψους και οι φθόγγοι πλέον γίνονται αντιληπτοί ως βαθμίδες κλίμακας, κάνοντας έτσι τη διαδικασία της τονικής μεταφοράς (τρανσπόρτο) πάρα πολύ εύκολη. Παράλληλα, είναι σημαντικό να διδαχθούν οι τεχνικές διεύθυνσης όλων των ρυθμών, όπως αυτές παρουσιάζονται στην αρχή του βιβλίου, καθώς και να πραγματοποιούνται ασκήσεις ακουστικών ικανοτήτων για την ακουστική αναγνώριση διαστημάτων, κλιμάκων και συγχορδιών ή ακολουθίας συγχορδιών (ear training). Οι ασκήσεις εστιάζουν στα κλειδιά Σολ, Φα και Ντο (3ης γραμμής), ενώ στα τελευταία κεφάλαια του δεύτερου μέρους υπάρχουν ρυθμικά ντουέτα και δίφωνα σολφέζ σε διπλό σύστημα. 

Τα μουσικά κείμενα συνοδεύονται από συγχορδίες για να διευκολύνουν τη συνοδεία είτε από τον ίδιο τον καθηγητή μέσα στην τάξη, είτε από τον ίδιο τον αναγνώστη που επιθυμεί να κάνει την εξάσκηση από το σπίτι. Οι συγχορδίες που έχουν επιλεχθεί, είναι απλές, αλλά τονίζουν το «χρώμα» της εκάστοτε κλίμακας. Ο καθηγητής ή ο μαθητής μπορεί να πειραματιστεί με διαφορετικές εναρμονίσεις των μελωδιών και φυσικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι αντίστοιχες επεκτάσεις συγχορδιών, σύμφωνα με τη συμπεριφορά της κάθε μελωδίας.  

Κάθε μελωδική άσκηση μπορεί να διδαχθεί σε δύο στάδια: στο πρώτο στάδιο η άσκηση περιλαμβάνει τη συνοδεία μαζί με τους φθόγγους της μελωδίας, ενώ στο δεύτερο στάδιο, ακούγεται μόνο η συνοδεία, χωρίς τη μελωδία την οποία καλείται ο μαθητής να τραγουδήσει.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δυο μέρη, όπου κάθε ένα αντιστοιχεί σε ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό έτος σπουδών. Κάθε μέρος είναι χωρισμένο σε ενότητες και κάθε ενότητα αντιστοιχεί σε μια εβδομαδιαία διδακτική ώρα. Τέλος, σημειώνεται ότι κάθε ενότητα του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας αντιστοιχεί στην ανάλογη ενότητα του βιβλίου «Η Θεωρία της Σύγχρονης Μουσικής», έτσι ώστε όταν αυτά τα δύο βιβλία χρησιμοποιούνται συνδυαστικά, να προσφέρουν στον αναγνώστη ταυτόχρονα τη θεωρητική κατανόηση και την πρακτική εξάσκηση που είναι τόσο σημαντική για κάθε μουσικό.